nedeľa 9. januára 2011

Začíname... slávnostne! Alebo "pozvi i kamošov, vole"

Cestovinový šalát je výborný pre začiatočníkov, laikov, veľkú skupinu ľudí a nie je ani finančne náročný, pokiaľ sa naň poskladáte. A hlavne sa všetci môžu veselo nasáčkovať do kuchyne a opiť sa už popri krájaní.


Na tento šalát potrebujete:
-zeleninu podľa vlastnej chuti /ja odporúčam cherry rajčiny, papriku, cesnak, rukolu/ olivy sú ovocie, nie? ale aj olivy!
-syr /zaobídete sa aj bez neho, ale je to echtovejšie. najlepšie syr s modrou plesňou alebo parmezán - ten, keď už nebudete študenti :D /
-bylinky /moja najobľúbenejšia časť. bazalka, tymián, rozmarín, najlepšie čerstvé/
-cestoviny /najlepšie sú penne/
-olivový olej
-čierne korenie, soľ
-kuracie prsia


Nič jednoduchšie nie je.
Kuracie prsia nakrájame na kocky, nasolíme, nakoreníme (začiatočníci, neprežeňte to. čierne korenie je výrazné a presolené jedlo taktiež nie je bohviečo. pri varení platí zásada - MENEJ JE VIAC! dochutiť sa dá i na záver, ak sa vám zdá málo), necháme chvíľu odstáť a potom hodíme na panvicu. Samozrejme kukáme, či nám neprihoria a aby veľmi nevyschli. (pre úplnych začiatočníkov - na panvici sa samozrejme nachádza rozohriaty olej) Výhodou toho, že sa v tomto šaláte vyskytuje mäso, je okrem iného aj tá radosť, že ste to dokázali! Spracovali ste mäso!
Cestoviny dáme variť - na zadnom obale cestovín máte napísané, ako dlho sa majú variť. pre istotu ich samozrejme ochutnávajte - (vodu osolíme a dáme tam trocha olivového oleja. po uvarení ich prelejeme studenou vodou niekoľkokrát, keďže toto jedlo sa podáva studené), zeleninu pokrájame, na bylinky zaútočíme mažiarom alebo nejakou obmenou a nakoniec to všetko pekne zmiešame v jednom obrovitánskom hrnci. Pretože z jedného balíka cestovín v tomto šaláte sa naje aj 6 ľudí.

Ak chcete byť super a urobiť dojem /alebo po starom - ak chcete zabodovať/, vykašlite sa na dressing. Jednoducho si urobte nivovú omáčku. Keďže šalátu je veľa, aj omáčky nech je veľa. Takže 2 balíky smotany na varenie a dva balíky nivy. Smotanu hodíme do hrnca, nadrobíme do nej nivu a miešame, miešame, miešame. Na miernom ohni. Ak sa vám zdá, že to nehustne poriadne, tak môžete vo vode rozmiešať trochu solamylu /to z toho dôvodu, že je to vhodné aj pre tých, čo sú na bezlepkovej diéte. okrem toho v mojich receptoch bude veľa solamylu, lebo mám rada japonskú kuchyňu, nie je zložitá. hoci tí na bezlepkovej diéte cestovinový šalát jesť nebudú, možno si inokedy radi dajú nivovú omáčku/ a pridať do omáčky.
Nechať vychladnúť, znova poriadne premiešať a hurá, podávať.
Ale cesnakový dressing je tiež super :)

Nezabudnite na biele víno!!!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára